02-05-12

Op aanvraag:het beste broodrecept en nog een slaatje.


IMG_4160.JPGGeef ons heden ons dagelijks brood...amen...

Meng 525 gram bloem (ik koop ze altijd bij Aveve), meng zelf en wissel zoveel mogelijk af, voor dit brood nam ik 100 gram surfinabloem, 150 gram masteluin en de rest meergranenbloem en een handvol zonnebloempitten, 300 ml water, een flinke klont boter, een koffielepel zout en drie koffielepels gist (in poedervorm), ik doe geen suiker bij mijn brood, soms wel een eetlepel honing. Dit alles doe ik in de mengkom van de broodbakmachine, maar dit kan dus alleen als je zo'n machine hebt. Selecteer het kneed en rijsprogramma, bij mij is dat een programma van 1.5 uur. Ik bak nooit brood af in de bakmachine, er gaat niks boven bakken in de oven. Indien geen broodbakmachine, geen paniek, gewoon verder lezen. Meng en kneed dan dit hele zootje met de hand, leg het deeg onder een handdoek op een bakplaat en laat een dik uur rijzen op een warme plaats.

Haal het deeg uit de machine (of vanonder je handdoek) en klets het op uw werkblad (bestuif het eerst met wat bloem tegen het kleven) sla het deeg plat, beuk erop met je vuisten, verwerk ondertussen frustraties van eerder op de dag (paljas van een baas, een akelige collega of gewoon een lastig kind)

 plooi dan het deeg dichten nog eens en nog eens,tot je een wat rondere vorm gemaakt hebt, zorg dat er voldoende lucht in het brood zit. Leg op een bakplaat (op velletje bakpapier) en laat een 40tal min rijzen onder (propere) handdoek op een warme plek. Na 20 minuten kerf ik twee lijnen in het deeg, ziet er mooier uit en dan verwarm ik de oven op 220 graden en zet een kon water in de oven.

Neem de bakplaat met het deeg en verstuif wat water op je brooddeeg, dit kan met een plantenspuit bijvoorbeeld. Open de oven en zet zo snel mogelijk je brood erin (in het midden) en de deur voorzichtig dichtdoen, niet met een klap want dan is alle vochtige lucht weg. Bak 12 min op volle kracht (warmte onder en boven), draai dan de bovenwarmte uit en laat nog 20 min bakken en verlaag je temperatuur tot 200°. Als je de bovenwarmte in je oven niet kan afzetten, verlaag dan gewoon de temperatuur en hou goed in de gaten dat je brood niet zwart kleurt.

Brood uithalen en op een rooster laten afkoelen, ter controle klop op de onderkant van je brood als je het uit de oven haalt, dat moet wat hol klinken.

Snij een snee brood af, doe er boter op en confituur of choco terwijl het zaakje nog warm is...ZALIG!

(Recepten voor het beste wit brood en pistolets volgen nog.)

IMG_4154.JPG

Het slaatje dat heel snel klaar is.

Halveer een bakje kerstomaatjes, doe ze in een ruime slakom en overgiet met ruim olijfolie en maal grof zout erover.

Neem een zak voorgewassen "veldsla met rode bietjes" en een zak "gemengde sla". Snipper zoveel mogelijk verse kruiden (alles komt uit mijn moestuin) rozemarijn, peterselie, oregano .

Rasp hier "Oudendijk Brokkelkaas" over, nog eens overgieten met wat olijfolie, draaien met de pepermolen en opdienen.

En ja, het is zalig koken in mijn nieuwe keuken !!! Joehoe!!!

 

 

17:39 Gepost door katrien in Koken | Commentaren (8)

Commentaren

Ik denk dat hotel NewYork buiten mijn financiële bereik ligt hehe..bovendien..ik wóón in Rotterdam..dan hoef je niet op hotel hè! :-)))
Bedoel je die gravatar..als plaatje bij de reakties? Die kun je aanmaken bij Gravatar dus.. http://nl.gravatar.com denk ik dat dat is. Het hangt vast aan het emailadres dat je hiervoor opgeeft, dus als je dat dan invult bij een reaktie komt dat plaatje er automatisch bij te staan als de betreffende blog dat toestaat.

Heb net ook een slaatje op, met gegrillde kip en vlindertjespasta..nóg sneller klaar, want alleen de folie eraf trekken! hehe!
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 02-05-12

Reageren op dit commentaar

Bedankt, ik test het even!

Gepost door: My lovely life | 02-05-12

Reageren op dit commentaar

Jaaaa, gelukt!!!!!

Gepost door: My lovely life | 02-05-12

Reageren op dit commentaar

Dat was heel graag gedaan hoor..ben blij dat het zo snel lukte! :-)

Gepost door: mizzD | 02-05-12

Reageren op dit commentaar

Het slaatje wil ik will proberen. Het is eenvoudig en het ziet er lekker uit!

Groetjes

Gepost door: hallo | 04-05-12

Reageren op dit commentaar

Heb zonet je slaatje klaargemaakt en ' kmoet zeggen ziet en ruikt heerlijk, bedankt voor het receptje

Gepost door: ilse | 04-05-12

Reageren op dit commentaar

Ga ik ook zeker eens proberen je beide receptjes !
Groetjes

Gepost door: Gwendy | 04-05-12

Reageren op dit commentaar

Dat brood ga ik ook eens proberen... met die zonnebloempitten erbij.. njammie !

Gepost door: Dirk | 06-05-12

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.