14-05-12

Pasta pesto, klaar in pakweg 6 minuten.


Breng gezouten water aan de kook en zet de borden alvast klaar, halveer kerstomaatjes, verdeel samen met rucola over de borden, bak pancettaham bruin en knapperig en ook een teentje of 3 look, fijngesneden aanbakken, giet ondertussen een ferme scheut olijfolie in elk bord , schilfers parmigiano (ik gebruik gewoon de kaasschaaf) en een flinke toef groene pesto.

Dan ziet het er ongeveer zo uit

IMG_4333.JPG

Kies pasta met korte kooktijd, vb. cappellini (3 min) en leg die er voorzichtig bovenop, nog een scheut olijfolie, eventueel wat peper van de molen en dan het geheel wat door elkaar mengen....

Heaven ...

 

 

 

20:36 Gepost door katrien in Koken | Commentaren (1)

08-05-12

Receptje uit de nieuwe keuken

IMG_4232.JPG

Ietsje meer tijd nodig voor dit dan de snelle slaatjes...maar heel lekker en budgetvriendelijk!

Nodig

1 bundel jonge worteltjes

1 rode ui

2 teentjes look(of meer)

Een mix van worstjes (neem best dikkerds)

Gnocchi di patate (ligt normaal bij de pasta)

Rozemarijn, oregano, peper, grof zout

Snij een rode ui (niet te fijn) en plet 2 teentjes look, laat licht bruin worden in een pan met een goeie klont boter en voeg dan de worteltjes , beetje olijfolie toevoegen en goed kruiden, grof zout en peper, voeg takken rozemarijn toe.Deksel op de pot en op een laag vuurtje laten sudderen.

Bak ondertussen de worstjes even rondom bruin en leg ze in een ovenschotel .

Kook de gnocchi gaar in gezouten water (2 min ongeveer) afgieten en bij de worstjes in de ovenschotel leggen.

Als de worteltjes bijna zacht zijn voeg je ze ook bij de rest. Heel veel takjes rozemarijn en oregano tussen het geheel steken, doe je ogen dicht en snuffel en je bent in Italië!

Overgiet alles nog eens met een flinke scheut olijfolie, nog wat zout en peper eventueelen en zet de schaal onder de grill in de voorverwarmde oven op zo'n 200°  voor een dik halfuur. Beetje in de gaten houden en af en toe de worstjes draaien zodat ze mooi bruin kleuren.

Opdienen en genieten.

 

07:35 Gepost door katrien in Koken | Commentaren (0)

02-05-12

Op aanvraag:het beste broodrecept en nog een slaatje.


IMG_4160.JPGGeef ons heden ons dagelijks brood...amen...

Meng 525 gram bloem (ik koop ze altijd bij Aveve), meng zelf en wissel zoveel mogelijk af, voor dit brood nam ik 100 gram surfinabloem, 150 gram masteluin en de rest meergranenbloem en een handvol zonnebloempitten, 300 ml water, een flinke klont boter, een koffielepel zout en drie koffielepels gist (in poedervorm), ik doe geen suiker bij mijn brood, soms wel een eetlepel honing. Dit alles doe ik in de mengkom van de broodbakmachine, maar dit kan dus alleen als je zo'n machine hebt. Selecteer het kneed en rijsprogramma, bij mij is dat een programma van 1.5 uur. Ik bak nooit brood af in de bakmachine, er gaat niks boven bakken in de oven. Indien geen broodbakmachine, geen paniek, gewoon verder lezen. Meng en kneed dan dit hele zootje met de hand, leg het deeg onder een handdoek op een bakplaat en laat een dik uur rijzen op een warme plaats.

Haal het deeg uit de machine (of vanonder je handdoek) en klets het op uw werkblad (bestuif het eerst met wat bloem tegen het kleven) sla het deeg plat, beuk erop met je vuisten, verwerk ondertussen frustraties van eerder op de dag (paljas van een baas, een akelige collega of gewoon een lastig kind)

 plooi dan het deeg dichten nog eens en nog eens,tot je een wat rondere vorm gemaakt hebt, zorg dat er voldoende lucht in het brood zit. Leg op een bakplaat (op velletje bakpapier) en laat een 40tal min rijzen onder (propere) handdoek op een warme plek. Na 20 minuten kerf ik twee lijnen in het deeg, ziet er mooier uit en dan verwarm ik de oven op 220 graden en zet een kon water in de oven.

Neem de bakplaat met het deeg en verstuif wat water op je brooddeeg, dit kan met een plantenspuit bijvoorbeeld. Open de oven en zet zo snel mogelijk je brood erin (in het midden) en de deur voorzichtig dichtdoen, niet met een klap want dan is alle vochtige lucht weg. Bak 12 min op volle kracht (warmte onder en boven), draai dan de bovenwarmte uit en laat nog 20 min bakken en verlaag je temperatuur tot 200°. Als je de bovenwarmte in je oven niet kan afzetten, verlaag dan gewoon de temperatuur en hou goed in de gaten dat je brood niet zwart kleurt.

Brood uithalen en op een rooster laten afkoelen, ter controle klop op de onderkant van je brood als je het uit de oven haalt, dat moet wat hol klinken.

Snij een snee brood af, doe er boter op en confituur of choco terwijl het zaakje nog warm is...ZALIG!

(Recepten voor het beste wit brood en pistolets volgen nog.)

IMG_4154.JPG

Het slaatje dat heel snel klaar is.

Halveer een bakje kerstomaatjes, doe ze in een ruime slakom en overgiet met ruim olijfolie en maal grof zout erover.

Neem een zak voorgewassen "veldsla met rode bietjes" en een zak "gemengde sla". Snipper zoveel mogelijk verse kruiden (alles komt uit mijn moestuin) rozemarijn, peterselie, oregano .

Rasp hier "Oudendijk Brokkelkaas" over, nog eens overgieten met wat olijfolie, draaien met de pepermolen en opdienen.

En ja, het is zalig koken in mijn nieuwe keuken !!! Joehoe!!!

 

 

17:39 Gepost door katrien in Koken | Commentaren (8)

01-05-12

Keuken part4 voor en na.


Na 1x friet met viandel en mayonaise op vrijdagavond , 1x afhaalspaghetti van het frietkot op zaterdagavond, 1x meeneemchinees op zondagavond en een poging om op maandagavond nog uit eten te gaan met een kleuter die doodmoe was en overstuur en wij (ook overstuur en doodmoe) nergens gereserveerd hadden en dus geen tafel vonden...en uiteindelijk nog maar eens een frietkot bezochten...was het een verademing om vanavond echt te koken! Onze ikea-keuken is af, ze staat er...het was en hele klus en ik zag er meermaals geen einde aan komen...maar op een paar plinten en lichtlijsten na is de keuken af!

 

Voor

( een I love the 90s-kitchen, awooeeeeeeee!!!!)

IMG_2393.jpg

Na

Ooooh en aaaah!

IMG_4162.JPG

IMG_4163.JPG

En de oven werkt ook al!

 

IMG_4160.JPG

Voor mij 2 weken geen frieten meer alstublief!

 

IMG_4154.JPG

20:38 Gepost door katrien in Huis, Koken | Commentaren (5)

18-04-12

Zomer op je bord.


Geen wiww vandaag, veels te koud maar...naast al dat naaien ,maak ik ook nog eten...( flexibel, toch?)

Dit is een zalig recept, echt heerlijk!

Nodig voor 4 à 5 personen.

1 bakje kerstomaatjes

1 el rietsuiker

olijfolie

800 gram aardappelen

500 gram groene boontjes

balsamicoazijn

2 pakjes serranoham

4 gekookte eieren

oude kaas

peper, grof zout

basilicum

rozemarijn

Verwarm de oven op 120, halveer tomaatjes, leg ze met de platte kant naar boven op een flink stuk zilverpapier op een ovenplaat. Verdeel de suiker over de tomaatjes, besprenkel met olijfolie en flink wat grof zout erover. Zet 30 min in de oven en laat daarna afkoelen.

 

IMG_4047.JPG

 

Snijd de aardappelen in kleine blokjes, kook in water met zout, giet af en doe in een ruime slakom.

Ondertussen boontjes laten koken tot ze net niet zacht zijn, ook afgieten even onder koud water en bij de aardappelen gooien. Ham in fijne reepjes knippen , eieren in partjes erover en een dressing maken van 4 el olijfolie, een scheut balsamico, beetje basilicum en rozemarijn erbij. Alles voorzichtig mengen en daarna de tomaatjes erbij leggen (voorzichtig, ze vallen makkelijk uit elkaar) Daarna een beetje oude kaas over het geheel raspen.

Vers gebakken brood erbij en een koud glas witte wijn...het leven kan toch mooi zijn hé...

 

IMG_4049.JPG

 

 

13:30 Gepost door katrien in Koken | Commentaren (5)

04-04-12

Weekmenu

 

Picnik collage eetinspiratie.jpg

17:19 Gepost door katrien in Koken | Commentaren (1) | Tags: weekmenu

07-03-12

Wat eten wij zoal...


Nog wat totaal nutteloze info maar misschien wel handig als je eens geen inspiratie hebt om te koken...?

Picnik collage weekmenu.jpg

 

 

15:50 Gepost door katrien in Koken | Commentaren (1)